ГЛОБАЛЬНІ ПАРТНЕРСТВА УКРАЇНИ У XXI СТОЛІТТІ: ПОТЕНЦІАЛ ВЗАЄМОДІЇ З ЯПОНІЄЮ У КОНТЕКСТІ ВІДБУДОВИ, БЕЗПЕКИ Й СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Цалан, Мирослава; Бірюков, Микита (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій розвитку глобальних партнерств України, зокрема стратегічної взаємодії з Японією в умовах післявоєнної відбудови, забезпечення безпеки та досягнення цілей сталого розвитку. Висвітлено роль Японії як одного з провідних донорів фінансової, технологічної та гуманітарної допомоги, окреслено напрями співпраці у сферах енергетики, інновацій, інфраструктури та цифрової трансформації. У статті розглянуто природу та динаміку україно-японського співробітництва, його внесок у відбудову, безпеку й «зелену» трансформацію, а також практичні можливості та ризики подальшого поглиблення партнерства. Обґрунтовано, що японська модель поєднання високих технологій і соціальної відповідальності може слугувати орієнтиром для реформування української економіки. Визначено ключові механізми зміцнення українсько-японських відносин на основі довіри, взаємної вигоди та партнерства задля миру і сталого розвитку.