ОПТИМІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ГРОШОВИХ КОШТІВ ТА РОЗРАХУНКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Коваль, Любов; Бурлака, Ярослав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто проблеми організації обліку грошових коштів та розрахунків в умовах цифрової трансформації. Традиційні методи вже не справляються з вимогами до швидкості та точності. Ручна обробка документів провокує помилки, а затримки у відображенні операцій ускладнюють контроль за ліквідністю. Обґрунтовано необхідність переходу на інтегровані ERP-системи та хмарні рішення. Програмні РРО синхронізуються з обліковою системою миттєво. API-інтеграція з банками скорочує час звірки виписок з годин до хвилин. Окремо розглянуто можливості штучного інтелекту для виявлення аномалій у платежах і прогнозування грошових потоків. Машинне навчання враховує сезонність, поведінку споживачів та макроекономічні зміни. Запропоновано практичні підходи до побудови системи внутрішнього контролю з багаторівневим затвердженням платежів та автоматизованим моніторингом дебіторської заборгованості.