ПРОЗОРІСТЬ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ ФІСКАЛЬНОМУ ПОПУЛІЗМУ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНИХ ВИДАТКІВ - Петленко, Юлія (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена проблемі фіскального популізму у сфері соціальних видатків та визначенню ролі прозорості бюджетної політики у забезпеченні фінансової стійкості держави. Надано робоче визначення фіскального популізму як політично мотивованого розширення соціальних зобов’язань без належного ресурсного покриття і без оцінки довгострокових наслідків. Проаналізовано чинники виникнення в Україні: низька підзвітність, непрозорість даних, передвиборчі бюджетні цикли, дисбаланси ЄСВ. Узагальнено рекомендації МВФ, OECD та Європейського парламенту щодо відкритих даних, незалежного аудиту та середньострокового планування. Показано, що прозорість бюджету знижує простір для політичних маніпуляцій і підвищує ефективність соціальної політики. Обґрунтовано доцільність впровадження показників результативності для всіх програм соціальної підтримки та створення цифрової системи публічної звітності.