ВПЛИВ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ НБУ НА ДЕРЖАВНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ - Береславська, Олена; Джус, Михайло (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядаються питання впливу ключової ставки Національного банку України на державні запозичення в умовах повномасштабної війни. Актуальність теми зумовлена, з одного боку, значною роллю монетарної політики у забезпеченні фінансової стабільності та інвестиційної привабливості державних цінних паперів, а з іншого – необхідністю врахування фактора війни у процесі ухвалення управлінських рішень. У дослідженні здійснено аналіз заходів НБУ, спрямованих на забезпечення привабливості гривневих активів та стимулювання попиту банків на ОВДП, на основі якого дається критична оцінка процесу регулювання облікової ставки та її впливу на вартість державних запозичень. З метою оцінки процентної політики НБУ в контексті впливу на вартість ОВДП проведено порівняльний аналіз підходів урядів розвинених країн до ціноутворення на ринку державних позик під час Другої світової війни. За результатами дослідження встановлено, що заходи монетарної політики НБУ мали суперечливий характер та не повною мірою враховували потреби держави у залученні коштів на внутрішньому ринку.