ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Гладун, Павло (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто удосконалення управління інноваційним потенціалом як елемента економічної безпеки підприємства. Управління інноваціями передбачає моніторинг ризиків, формування сприятливого середовища та впровадження стратегічно обґрунтованих планів. Обґрунтовано необхідність цілісного підходу, що поєднує інноваційні та усталені управлінські практики. Визначено ключові характеристики підприємства, орієнтованого на інновації, включаючи стратегічне планування, інноваційну стратегію та гнучку організаційну структуру. Серед перспективних напрямків виділено застосування Agile-методологій та дизайн-мислення для управління проєктами, що мінімізує ризики та підвищує гнучкість. Підкреслено роль навчання персоналу та інноваційної культури як незамінних складових для реалізації потенціалу. Запропоновано використання моделі відкритих інновацій та діджиталізації для прискорення інноваційного розвитку підприємства.