ВІДНОВЛЕННЯ ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ РОЗВИТОК КОМПЛЕКСНОГО ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ПІДТРИМКИ - Сушарник, Ярослав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану та перспектив розвитку тваринництва в Україні з урахуванням економічних, технологічних та соціальних аспектів галузі. Особлива увага приділена вивченню ефективності державних програм підтримки фермерських господарств, механізмів фінансового стимулювання виробництва та впровадження інноваційних технологій у процеси розведення та переробки продукції. Розглянуто основні проблеми, які гальмують розвиток галузі, зокрема недостатнє фінансування, низький рівень механізації та автоматизації, обмежений доступ до сучасних ринків збуту та слабку інфраструктуру переробки продукції. Проаналізовано роль інтегрованого підходу до управління підприємствами, стратегічного планування та розвитку регіональних програм підтримки, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності української продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Підкреслюється необхідність поєднання наукових досліджень і практичних рекомендацій для забезпечення стабільного та сталого розвитку тваринницької галузі, підвищення економічної ефективності господарств та зміцнення продовольчої безпеки країни в цілому.