СИСТЕМНА ОЦІНКА РІВНЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МІЖНАРОДНОЇ ЛОГІСТИКИ УКРАЇНИ - Гавриш, Олег; Федоренко, Карина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено сучасний стан та ефективність міжнародної логістики України з урахуванням Індексу ефективності логістики (LPI). Проведено аналіз позицій України у світових рейтингах, визначено ключові фактори, що впливають на розвиток логістичної інфраструктури, та здійснено порівняння з країнами Європейського Союзу. Визначено основні напрями вдосконалення транспортно-логістичної системи, зокрема модернізацію інфраструктури, цифровізацію процесів і створення нових транспортних коридорів у напрямку ЄС. Отримані результати дозволяють оцінити рівень адаптації галузі до умов воєнного стану, її стійкість до зовнішніх викликів, а також окреслити перспективи подальшої інтеграції України у світовий логістичний простір та зміцнення її конкурентних переваг на глобальному ринку перевезень.