ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Бережний, Володимир (Економіка та суспільство, 2025)
Метою статті є аналіз проблем розвитку науково-виробничих підприємств України та розробка механізмів їх подолання в умовах воєнної й економічної нестабільності. Дослідження базується на статистичних даних, експертних опитуваннях та SWOT-аналізі. Виявлено основні проблеми які заважають розвитку науково-виробничих підприємств в Україні: проблеми з залученням фінансування, кадровий дефіцит, слабка державна підтримка, експортні обмеження. Наукова новизна полягає у розробці підходів до кластеризації та державно-приватного партнерства для залучення венчурних інвестицій та формування сприятливого середовища для розвитку науково-виробниичих підприємств. Практичне значення результатів — можливість їх використання у розробці державних програмах підтримки науково-виробничих підприємств та створенні стратегічного бачення розвитку науково-інноваційної галузі в Україні. Висновки підтверджують необхідність комплексної системи підтримки НВП.