ГЛОБАЛІЗАЦІЯ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ: РОЛЬ ЦИФРОВОЇ ЛОГІСТИКИ У ТРАНСФОРМАЦІЇ МОДЕЛЕЙ РОЗВИТКУ КРАЇН СВІТУ - Мудра, Ярослава (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення ролі цифрової логістики у трансформації моделей економічного розвитку країн світу в умовах сучасної глобалізації. Проаналізовано та систематизовано міжнародні практики впровадження цифрових технологій у логістичних системах провідних країн (Китай, США, ЄС, Індія, Німеччина, Франція), здійснено контент-аналіз наукових публікацій UNCTAD, McKinsey, ScienceDirect та Світового банку. Досліджено світовий досвід цифрової трансформації ланцюгів постачання та проведено порівняльний аналіз різних моделей економічного розвитку (англосаксонська, рейнська, нордична, азійська, перехідна економіка) у контексті інтеграції інноваційних логістичних технологій. Окреслено резерви підвищення конкурентоспроможності національних економік через впровадження IoT, AI, blockchain та хмарних платформ, сформовано практичні рекомендації щодо мінімізації ризиків supply chain disruption та посилення операційної ефективності в умовах глобалізації.