МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ІНФЛЯЦІЇ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ - Підгаєць, Сергій (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу інфляції на економічне зростання в умовах сучасних макроекономічних трансформацій. Особливу увагу приділено українським реаліям, динаміці інфляційних процесів протягом 2015-2025 рр. Для оцінки впливу інфляції на економічне зростання України було проведено кореляційно-регресійний аналіз на основі офіційних статистичних даних рівня інфляції та динаміки ВВП України за 2015–2024 рр. Результати свідчать про наявність негативного впливу інфляції на ВВП України. Збільшення інфляції асоціюється зі зниженням темпів економічного зростання, що відповідає класичним економічним теоріям щодо впливу цінових шоків на реальний сектор. На основі емпіричних даних сформульовано рекомендації щодо підвищення ефективності державної політики у сфері контролю інфляції та забезпечення стійкого економічного зростання. Запропоновано застосовувати системний підхід, який інтегрує інструменти монетарної, фіскальної та структурної політики для ефективного стримування інфляції в Україні.