ТРАНСФОРМАЦІЯ РИНКУ ПРАЦІ: РОЛЬ ГНУЧКИХ ФОРМ ЗАЙНЯТОСТІ - Чатченко, Тетяна (Економіка та суспільство, 2025)
У даній роботі надано характеристику трансформації ринку праці та ролі гнучких форм зайнятості на сучасному етапі розвитку, зокрема в контексті глобалізації, технологічних інновацій, пандемії та постпандемічної ситуації. Приділено особливу увагу таким інструментам аналізу, як PESTEL, який допомагає визначити джерела трансформації ринку праці та SWOT, що оцінює здатність адаптуватися до цих змін. Разом вони формують основу для стратегічного планування при трансформації ринку праці. Побудовано схему трансформації ринку праці в умовах цифрової економіки, яка наочно демонструє чинники, ключові прояви, наслідки та стратегії адаптації щодо даних процесів. Розглядається сутність поняття «платформна зайнятість», основні її форми на ринку праці в умовах цифровізації. Важливим аспектом є те, що гнучкі форми зайнятості, супроводжуються підвищеними ризиками соціальної незахищеності для працівників.