ПУБЛІЧНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ: МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ - Білоусова, Олена (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто методичні підходи до оцінки публічних інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток галузі енергетичного машинобудування на інноваційній основі. Обґрунтовано напрями удосконалення оцінки в частині врахування галузевих особливостей, інноваційності і масштабності проектів. На прикладі атомної енергетики, окреслено комплексний підхід, який поєднує методи аналого-параметричного та розрахункового підходів, включає інструменти термоекономічного аналізу, техніко-економічного обґрунтування (законодавчо закріплені для оцінки публічних інвестиційних проектів; рекомендовані Міжнародним агентством з атомної енергії для проектів АЕС), аналізу інноваційних вигід та макроекономічних ефектів; дозволяє оцінити інвестиційну привабливість інноваційних проектів, трансформаційний потенціал для розвитку економіки, прийняти інвестиційні рішення для здійснення публічних інвестицій.