ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КРИПТОВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Ердевдій, Андрій (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено сучасні глобальні тенденції розвитку криптовалютного ринку та їх вплив на економіку України. Розкрито еволюцію криптовалют від нішевого феномену до складової світової фінансової системи, проаналізовано процеси інституціоналізації, регулювання та поширення цифрових валют центральних банків (CBDC). Визначено особливості українського ринку криптоактивів, його динаміку, ризики та перспективи в контексті гармонізації із законодавством ЄС (регламент MiCA) та рекомендаціями FATF. Зазначено, що прийняття Закону «Про віртуальні активи» створює основу для легалізації сектору, проте подальший розвиток потребує прозорої нормативної бази та механізмів макроекономічної адаптації. Наголошено на потенціалі криптовалют як чинника фінансової інклюзії, інвестиційного залучення та інструменту післявоєнного відновлення України.