МІЖНАРОДНА КООПЕРАЦІЯ В СФЕРІ ІТ-ПОСЛУГ ЯК ДРАЙВЕР ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВ - Гончаренко, Владислав; Зайцева, Анна; Пожар, Артем (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття досліджує міжнародну кооперацію в ІТ-послугах як інструмент зміцнення економічної безпеки держав. Запропоновано модель «контрольованої відкритості», що поєднує правові гарантії портованості, технічну інтероперабельність та сертифікаційно-операційні механізми довіри. На основі типології угод, спільних рамок кіберзахисту й коопераційної дано-інфраструктури показано, як зменшуються vendor lock-in і ризики ланцюгів постачання, підвищуються стійкість і передбачуваність транскордонних потоків даних. Сформовано «матрицю» відповідності режимів і стандартів та дорожню карту для країн із перехідною економікою (портованість, мапінги ISO/NIST, сертифікація, CSIRT/ISAC, дипломатія правил). Практична цінність – у поетапному впровадженні політик, що розширюють експортні спроможності ІТ-сектора без втрати інноваційної динаміки.