ПІДХОДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТІВ: ЕВОЛЮЦІЯ ТА СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ - Просніцький, Олексій; Ліщинська, Вікторія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто еволюцію моделей реалізації проєктів та їхнє застосування у сучасних умовах управління. Проаналізовано класичні підходи, зокрема водоспадна модель, яка характеризується чіткою структурою та передбачуваністю результатів, проте має обмежену гнучкість. Окреслено особливості моделі Rolling Wave, яка дозволяє здійснювати поступове деталізоване планування, та ітеративного підходу, що забезпечує можливість повернення до попередніх етапів для уточнення вимог і дизайну. Досліджено інкрементну модель, яка лежить в основі Agile та Scrum і орієнтована на швидке надання проміжних результатів. Окрему увагу приділено гібридним моделям, що поєднують класичні стандарти управління з гнучкими методологіями і дозволяють адаптувати процес до конкретних умов. Практична цінність роботи полягає у визначенні умов ефективного застосування різних моделей та обґрунтуванні доцільності використання гібридних підходів для підвищення результативності проєктної діяльності. Ця модель широко використовується у будівництві, інфраструктурних проєктах та ІТ‑системах із чітким технічним завданням.