ЗАХОДИ ЩОДО РОЗВИТКУ ЦИФРОВИХ РІШЕНЬ У СФЕРІ АГРОЛОГІСТИКИ - Фігура, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуті методи організації та підтримки цифровізації в аграрній логістиці як ключового критерію для збільшення продуктивності експорту зернових культур України. Встановлено, що сучасні технології надають змогу оптимізувати ланцюги постачання, зменшити витрати та забезпечити прозорість операцій. Важливу роль, відіграє формування державної політики цифровізації, розвитку ІТ-інфраструктури, створення інноваційних стартапів та забезпечення цифрової грамотності учасників ринку. Визначено необхідність утворення єдиних цифрових платформ, залучення штучного інтелекту задля планування та прогнозування логістики. Зроблено висновок, що цифровізація є стратегічною умовою для конкурентноспроможності українського аграрного сектору в післявоєнний період, та інтегрування його у світову економіку.