ГЛОБАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ В УМОВАХ МІЛІТАРИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК У КОНТЕКСТІ ПЕРЕРОЗПОДІЛУ РЕСУРСІВ ТА ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ - Прінц, Володимир (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано трансформацію фінансових потоків в умовах мілітаризації економіки. З’ясовано, що зростання оборонних видатків, спричинене геополітичною напругою, призводить до перерозподілу ресурсів на користь ВПК. Розглянуто динаміку бюджетів провідних країн у 2024 р. Охарактеризовано вплив мілітаризації на фіскальну політику, інвестиційне середовище та структуру державних витрат. Доведено наявність фіскальних дисбалансів і скорочення соціальних видатків. Визначено позитивні та негативні наслідки трансформації фінансових потоків. Обґрунтовано необхідність стратегічного балансування між безпековими та макроекономічними пріоритетами. Матеріал базується на актуальних даних SIPRI, Світового банку, OECD.