ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙ У МАШИНОБУДУВАННІ - Пінчук, Олександр (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто роль штучного інтелекту (ШІ) як ключового інструменту інноваційного розвитку машинобудівного сектору України в умовах воєнних дій та післявоєнного відновлення. Проаналізовано сучасні виклики галузі, зокрема зношеність основних фондів, падіння експорту, дефіцит інвестицій та кадровий відтік. Визначено перспективні напрями використання ШІ: предиктивне обслуговування обладнання, оптимізація виробничих процесів, автоматизація контролю якості, розробка нових продуктів, цифровізація експорту та кіберзахист. Запропоновано модель оцінки економічного ефекту впровадження ШІ, апробовану на прикладі підприємств Пожмашина, Тітал, MAN Україна, АвтоКРаЗ, Validus. Результати розрахунків показали, що впровадження ШІ забезпечує зростання прибутковості та зменшення витрат, а рівень ROI досягає понад 45%. Прогнозні розрахунки підтверджують потенційне зростання продуктивності підприємств більш ніж на 50% протягом трьох років. Зроблено висновок, що ШІ є критичним фактором підвищення конкурентоспроможності машинобудування, інтеграції у світові ринки та розвитку експортного потенціалу України.