ФІНАНСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Кашуба, Леонід (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено організаційні та економіко-правові аспекти механізму фінансування технологій штучного інтелекту в Україні та світі. Проаналізовано основні джерела та стратегії фінансування штучного інтелекту, зокрема досвід ЄС, США та провідних країн світу. Розглянуто роль держави та приватного сектору у формуванні фінансових потоків, підтримці інноваційних проєктів і розвитку високотехнологічних стартапів. Виділено головну мету фінансування штучного інтелекту - створення умов для розвитку та впровадження технологій, забезпечення технологічного суверенітету, конкурентоспроможності та безпеки держави. Проведено порівняльний аналіз української моделі фінансування з міжнародним досвідом та розроблено рекомендації щодо її вдосконалення.