МІСЬКА РЕЗИЛЬЄНТНІСТЬ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА СТАБІЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ПІДХІД - Шульга, Олег (Економіка та суспільство, 2025)
У сучасних умовах глобалізації, стрімкого урбанізаційного розвитку та посилення зовнішніх та внутрішніх ризиків здатність міст ефективно протистояти кризам, адаптуватися до змін і відновлюватися після надзвичайних ситуацій стає одним із ключових факторів забезпечення стійкості держави загалом. Міська резильєнтність виступає комплексним багатовимірним явищем, що поєднує соціальні, економічні, інфраструктурні, екологічні та правові аспекти функціонування урбанізованих територій. Економіко-правовий аналіз цієї категорії дозволяє оцінити вплив локальних та системних криз на економічну безпеку міста, ефективність інвестицій, працездатність критичної інфраструктури, а також визначити оптимальні правові механізми регулювання та підтримки стійкості міських систем. Практичне значення роботи полягає у розробці комплексних рекомендацій щодо інтеграції економіко-правових інструментів у політику сталого розвитку міст, підвищення інвестиційної привабливості, забезпечення безпеки населення та зміцнення загальної державної стабільності у довгостроковій перспективі.