ЕКСПОРТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ - Ляховська, Олена (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена змінам у структурі експорту сільськогосподарської продукції України, які відбулись за останні роки (2021-2024). Проаналізовано темп приросту експорту сільськогосподарських продуктів, визначено експортоорієнтовані напрями виробництв в Україні. Розраховано зміни, які відбулись у структурі товарного експорту сільськогосподарської продукції. Зазначено зростання частки окремих видів сільськогосподарської продукції у товарному експорті України в останні роки. А також, відзначено зростання вагомості експорту сільськогосподарської продукції у економіці України – загальний експорт сільськогосподарської продукції у 2024 році становив близько половини товарного експорту. Визначено зміни у географічній структурі експорту домінуючих позицій сільгосппродукції у 2024 році порівняно з 2021 роком.