ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ АГРАРНОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Саламін, Оксана; Грабовський, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
Досліджено сучасний стан та особливості функціонування аграрного ринку України, окреслено ключові проблеми, що стримують його ефективний розвиток. Наголошено на важливості формування ефективного ринкового середовища та інфраструктурної модернізації як передумови сталого розвитку сільськогосподарського виробництва. Особлива увага приділена аналізу ролі малих і середніх господарств, які, попри обмежені ресурси, відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки на внутрішньому ринку. Обґрунтовано доцільність переорієнтації державної підтримки з прямого субсидування на розвиток інституційних умов, що сприятимуть формуванню конкурентного середовища та ефективності аграрного виробництва. Запропоновано розвиток мережі оптових ринків як інструмент прозорого ціноутворення, зменшення кількості посередників і забезпечення справедливого доступу до ринку для всіх категорій виробників.