УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК ПРАЦІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗРУШЕНЬ - Маршавін, Олег (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття досліджує вплив зовнішньоекономічних чинників на ринок праці України в умовах глобалізації та повоєнного відновлення. Обґрунтовано тісний зв’язок між експортом товарів і послуг та зайнятістю; показано, що структура експорту впливає на якість зайнятості й стримує розвиток високотехнологічної праці. Проаналізовано фактори, які посилюють дефіцит кваліфікованих кадрів. Визначено пріоритети державної політики: стимулювання інноваційного експорту, модернізація виробництва, розвиток цифрових технологій, оновлення освіти й професійного навчання, підвищення кваліфікації. Розкрито роль зовнішньоекономічної діяльності як інструменту зростання зайнятості та підвищення якості робочої сили. Стаття має прикладне значення для визначення напрямків та формування національної стратегії відбудови економіки і соціальної сфери в умовах повоєнного відновлення України і глобальних трансформацій ринку праці.