АГРОПРОДОВОЛЬЧІ ЛАНЦЮГИ ПОСТАЧАННЯ РОСЛИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Присяжнюк, Юрій (Економіка та суспільство, 2025)
У дослідженні проаналізовано сучасний стан, динаміку та проблеми агропродовольчих ланцюгів постачання рослинницької продукції в Україні в умовах воєнних викликів. Досліджено процес формування доданої вартості у рамках ланцюгів та оцінено зміни у їх структурі, що охоплює ланки виробництва та переробки продукції рослинництва, логістики і транспортування, зберігання та збуту сільськогосподарської сировини і продуктів її перероблення. Досліджено динаміку посівних площ та обсягів виробництва основних видів сільськогосподарських культур. Вивчено результативність виробництва зернових та зернобобових і олійних культур у розрізі різних за розмірами сільськогосподарських підприємств. Проаналізовано тенденції експорту зернових та олійних культур до та після повномасштабного воєнного вторгнення.