ІНВЕСТИЦІЇ ТА ІННОВАЦІЇ В ОРГАНІЧНОМУ ВИРОБНИЦТВІ: МОЖЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ ДЛЯ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Лазебник, Вікторія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено інновації як ключовий інструмент підвищення конкурентоспроможності підприємств у сфері органічного виробництва в умовах посилення глобальних викликів, екологічної нестабільності та вимог сталого розвитку. На тлі зростаючого попиту на екологічно безпечну продукцію, підвищення стандартів якості та необхідності оптимізації використання природних ресурсів, органічне виробництво стає перспективним напрямом аграрного сектору. Автори обґрунтовують, що інноваційні технології – зокрема цифровізація, автоматизація, використання біотехнологій та ресурсоощадних рішень – суттєво впливають на ефективність виробництва, зменшення витрат, підвищення екологічності продукції та зміцнення ринкових позицій підприємств. Проаналізовано світовий досвід (США, Німеччина, Франція, Китай) та тенденції розвитку органічного виробництва в Україні впродовж 2012–2022 років. Наведені статистичні дані свідчать про стрімке зростання інвестицій в український органічний сектор (+450%), що хоча й поступається абсолютним обсягом провідним країнам, проте демонструє високий динамічний потенціал. Визначено ключові бар’єри, що стримують розвиток інновацій в Україні: обмежений доступ до фінансування, низький рівень цифрової трансформації підприємств, нестача кваліфікованих кадрів, слабка взаємодія між наукою та бізнесом, а також нестабільність правового середовища. Запропоновано комплекс заходів щодо подолання цих перешкод: розширення державної підтримки (гранти, податкові стимули, пільгове кредитування), залучення міжнародних донорів (EBRD, USAID, IFC), стимулювання розвитку кластерів і науково-виробничих консорціумів, спрощення сертифікації та адаптація до європейських стандартів. Наведено прогноз економічних показників до 2028 року: зростання обсягів виробництва та експорту органічної продукції, збільшення інвестицій, податкових надходжень і кількості зайнятих у галузі. Зроблено висновок, що впровадження інновацій у сфері органічного виробництва є критично важливим для зміцнення конкурентоспроможності аграрних підприємств, розширення їх експортного потенціалу та забезпечення сталого соціально-економічного розвитку України.