КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК АДАПТАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНОСТІ БІЗНЕСУ - Васюткіна, Наталія; Бабіч, Богдан (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) як стратегічний чинник адаптаційного забезпечення розвитку підприємства в умовах інноваційності бізнесу. Обґрунтовано, що впровадження принципів КСВ не лише посилює соціальну легітимність та репутаційний капітал підприємства, але й формує організаційну гнучкість, зміцнює довіру стейкхолдерів і стимулює інноваційну активність. Аналіз сучасних національних та міжнародних практик показав, що соціально відповідальна бізнес-модель сприяє створенню стійких адаптаційних механізмів, орієнтованих на підвищення конкурентоспроможності та реалізацію інноваційного потенціалу підприємства. Досліджено вплив моделей КСВ, зокрема ієрархічної, матриці внутрішньої та зовнішньої відповідальності, рамкової моделі інтеграції, моделі КСВ у контексті зеленої економіки, на адаптаційний розвиток підприємства. Запропоновано практичні підходи до інтеграції КСВ у стратегічне управління як інструменту адаптації до викликів зовнішнього середовища.