СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ АДАПТАЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Іщенко, Світлана; Ткач, Віталій; Глазунова, Ольга (Економіка та суспільство, 2025)
Вивчено ключові чинники глобальної фінансової нестабільності: популяційний, цивілізаційний, технологічний та алокаційний; запропоновано доповнити їх біолого-епідеміологічним, геополітичним і кліматичним, враховуючи їхній зростаючий вплив на економічні системи різного рівня. Проведено порівняльний аналіз категорій «адаптація» та «адаптивність», сформульовано визначення адаптації як процесу трансформації, зміни структури, параметрів, властивостей та алгоритмів функціонування економічної системи під впливом чинників екзогенного та ендогенного характеру. Вивчено основні форми адаптації: асиміляцію – пристосування до змін без структурної перебудови системи, та акомодацію – глибинну трансформацію структури, механізмів та стратегій розвитку. Сформовано адаптаційний механізм економічної системи, що включає чотири складові: сенсорну, систему інтерпретації сигналів, ефекторну та регуляторну.