СИНЕРГІЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ: ІНСТИТУЦІЙНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ ПІСЛЯ КРИЗИ - Білоус, Світлана; Мельниченко, Олександр; Данилюк, Роман (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок управління ризиками та цифровізації як стратегічних детермінант посткризового відновлення та довгострокового розвитку регіональної економіки. Розкрито значення інституційного забезпечення у формуванні сприятливого середовища для інтеграції ризик-орієнтованих підходів і цифрових технологій у систему регіонального управління. Показано, що синергія ризик-менеджменту та цифровізації сприяє підвищенню економічної стійкості, інвестиційної привабливості, конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу територій. Обґрунтовано, що цифрові платформи та аналітичні інструменти дозволяють своєчасно ідентифікувати загрози й ефективно їх мінімізувати. Запропоновано напрями інституційної підтримки, зокрема вдосконалення нормативно-правової бази, розвиток цифрової інфраструктури, розширення міжнародного співробітництва та підготовку висококваліфікованих кадрів для регіональної економіки.