УКРАЇНА В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ: РОЛЬ І РИЗИКИ CBDC - Пантюхов, Адріан (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджується вплив впровадження цифрової валюти центрального банку (CBDC) на макрофінансову стабільність, платіжну інфраструктуру та монетарну політику України в контексті глобальних трансформацій. Особливу увагу приділено аналізу нормативно-правових змін, ініційованих у 2024–2025 роках, зокрема оновленню законодавства щодо віртуальних активів, що відповідає європейському курсу інтеграції та адаптації до стандартів MiCA. Теоретичною основою дослідження є міжнародні підходи до поетапного впровадження CBDC, зокрема модель 5P (Preparation, Proof of concept, Piloting, Progression, Production), в межах якої ідентифіковано ключові ризики для України на кожній фазі імплементації. Проведено компаративний аналіз міжнародного досвіду (Китай, ЄС, Нігерія, США) щодо запуску CBDC, на основі якого окреслено потенційні переваги для української економіки: зниження транзакційних витрат, розширення фінансової інклюзії, боротьба з тіньовою економікою, підвищення ефективності фіскальної політики. Разом з тим, стаття акцентує на критичних викликах, зокрема ризиках дестабілізації банківського сектору, кібербезпеки, цифрової нерівності та необхідності забезпечення технічної сумісності із міжнародними платіжними платформами. Особливе значення має виокремлення ризиків, притаманних кожному етапу впровадження CBDC за моделлю 5P, що дозволяє адаптувати міжнародні рекомендації до українських інституційних реалій. Застосування такої поетапної логіки аналізу дає змогу сформувати виважену стратегію переходу до цифрової форми національної валюти з урахуванням технічної, соціальної та правової специфіки національного контексту. У результаті дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо поетапного запуску е-гривні, включно з технічними, регуляторними та поведінковими аспектами.