КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Зеленко, Олександр; Смаглій, Артем (Економіка та суспільство, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування концептуальних засад управління трудовим потенціалом підприємства в умовах невизначеності. Предметом дослідження виступають теоретико-методичні підходи та наявні організаційні механізми формування, розвитку й ефективного використання трудового потенціалу. У роботі систематизовано існуючі концептуальні підходи та сформовано на їх основі гібридно-адаптивну концепцію управління трудовим потенціалом, що поєднує ресурсно-орієнтовані, компетентнісні, людиноцентричні, інноваційні та цифрові принципи управління. Результати дослідження демонструють, що інтеграція гнучких моделей та цифрових інструментів підвищує адаптивність і стійкість підприємства. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до управління трудовим потенціалом з урахуванням стратегічних цілей розвитку підприємства і динамічних змін внутрішнього та зовнішнього середовища в умовах невизначеності.