МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ НА ОСНОВІ ДІЯЛЬНІСНО-ЛОГІСТИЧНОГО ПІДХОДУ - Рекуненко, Ігор; Шупік, Андрій; Стрижеус, Валерія (Економіка та суспільство, 2025)
Воєнні дії з 2022 року суттєво трансформували умови функціонування регіональних систем управління в Україні, висунувши нові вимоги до фінансово-бюджетних механізмів. Традиційні підходи до управління бюджетними потоками не враховують логістичних викликів війни та не забезпечують оперативну підтримку регіонального розвитку. Метою статті є оцінка впливу фінансово-бюджетних індикаторів та логістичних активностей на регіональний розвиток у 2022–2024 роках із позицій діяльнісно-логістичного підходу. Необхідність формування нового механізму фінансово-бюджетних відносин є центральною проблемою дослідження. У статті застосовано лог-лінійну економетричну модель з панельними даними для 24 регіонів України. Методологічною основою виступив діяльнісно-логістичний підхід. Результати показали позитивний вплив фінансових і логістичних факторів та негативний ефект військових втрат. Стійкий розвиток можливий лише за умови поєднання фінансової підтримки з логістичною адаптивністю та ефективним управлінням.