ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ УКРАЇНСЬКОГО ТА ПОЛЬСЬКОГО ФОНДОВОГО РИНКУ В УМОВАХ ГЕОПОЛІТИЧНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Штак, Владислав (Економіка та суспільство, 2025)
Повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року спричинило геополітичний шок, що по-різному вплинув на фінансові ринки України та її західного сусіда – Польщі. У цій роботі представлено порівняльний аналіз реакції та подальшої динаміки українського та польського фондових ринків, який демонструє, що їхні різні траєкторії були зумовлені двома фундаментальними факторами: екзистенційною загрозою та інституційним анкерингом. Український ринок, представлений фондовою біржею ПФТС, реалізував стратегію збереження, коли регулятори негайно зупинили всі торги та запровадили суворий контроль за рухом капіталу, щоб забезпечити фінансове виживання держави. Це перетворило внутрішній ринок капіталу з інструменту для розміщення приватного капіталу на прямий інструмент державного фінансування через військові облігації. На противагу цьому, Варшавська фондова біржа (ВФБ) продемонструвала стійкість завдяки адаптації. Незважаючи на початкову нестабільність, її глибока інтеграція в безпекові та економічні рамки НАТО і Європейського Союзу забезпечила потужний інституційний якір, зменшивши сприйнятий ризик і підтримавши довіру інвесторів. Ця стабільність дозволила польському ринку не лише відновитися, але й перетворитися на стратегічні ворота для міжнародних інвестицій та інструмент для спекуляцій щодо можливого відновлення України. Вивчаючи ринкові індекси, регуляторні заходи, потоки капіталу та результати діяльності секторів, цей аналіз спрощує розуміння того, що відбувається в Україні. Вивчаючи ринкові індекси, регуляторні заходи, потоки капіталу та галузеві показники, цей аналіз пропонує до розгляду спрощені уявлення про геополітичний ризик, показуючи, як інституційні рамки та стратегічне державне втручання можуть докорінно змінити ринкові результати під час глибокої кризи.