ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Котелевська, Яна (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано ефективність реалізації реформи децентралізації в Україні, що є ключовою складовою трансформації системи публічного управління та економічної влади. Результати реформ оцінюються через обсяг делегованих повноважень та фінансових ресурсів на нижчі адміністративні рівні відносно їх загального обсягу в державному секторі. Це дозволяє визначити рівень реальної децентралізації економічної влади. Здійснено огляд методичних підходів до оцінки бюджетної ефективності, фінансових результатів та кількісних показників зведеного та місцевих бюджетів України в умовах децентралізації. Запропоновано перелік індикаторів ефективності децентралізації для оцінки динаміки фінансової спроможності громад. Отримані результати становлять практичну цінність для формування інструментів підтримки місцевих бюджетів з урахуванням специфіки трансформаційної економіки, викликів воєнного часу.