ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОКУМЕНТООБОРОТУ - Пугаченко, Ольга; Зарудна, Наталія; Коява, Давид (Економіка та суспільство, 2025)
У статті запропоновано законодавче регулювання організації документообороту розуміти як систему нормативно-правових актів, що встановлюють єдині правила та вимоги до створення, оформлення, реєстрації, руху, зберігання і знищення документів. Дослідження проводилось із використанням методів теоретичного узагальнення та базувалось на основі загальнонаукових методів: системний, логічний, аналіз, індукція, дедукція та групування. Доведено, що законодавче регулювання організації документообороту в Україні здійснюється на кількох рівнях та включає шість основних нормативно-правових актів різної юрисдикції (Закони України, Накази Міністерства фінансів України і Міністерства юстиції України, ДСТУ). З’ясовано, що на рівні законодавства має місце паралельне застосування двох термінів: «документооборот» та «документообіг», проте, для ефективної організації бухгалтерського обліку, більш доречним, на наш погляд, є використання терміну «документооборот».