УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ МАЛОГО БІЗНЕСУ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Мильніченко, Сергій; Сергата, Мирослава; Панченко, Кирило (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено особливості управління змінами в системі менеджменту малого бізнесу в умовах динамічного середовища. Виокремлено ключові виклики, серед яких обмеженість ресурсів, недостатній рівень стратегічного планування, опір персоналу до трансформацій, а також відсутність формалізованих процесів. Розкрито можливості для впровадження змін, що ґрунтуються на розвитку інноваційної культури, підвищенні гнучкості управлінських рішень та ефективному використанні сучасних цифрових інструментів. Запропоновано концептуальну модель адаптації малих підприємств до змін, яка передбачає гармонійне поєднання внутрішніх резервів з можливостями зовнішнього середовища. Визначено, що успішне управління змінами сприяє зміцненню конкурентних позицій та сталому розвитку малого бізнесу. Результати дослідження можуть бути використані власниками, керівниками та фахівцями для підвищення ефективності управлінських процесів на малих підприємствах.