СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МОБІЛЬНОГО БАНКІНГУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Кононова, Ірина; Баранов, Антон; Маргарян, Маріне (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану та перспектив розвитку мобільного банкінгу в Україні. Встановлено, що онлайн-банкінгом, похідним якого є мобільний банкінг, займаються майже усі класичні банківські структури, а також онлайн банки, які не мають фізичних активів. Серед банківських структур (класичних та онлайн банків) виділяється онлайн банк – Monobank, який має найвищий ступінь довіри та найбільшу поширеність серед клієнтів. Доведено, що мобільний банкінг має ряд переваг перед класичною схемою проведення транзакцій: миттєвість транзакцій, керування картками, відкриття та закриття кредитів та депозитних вкладів, надійність. Зазначено, що технологічними новаціями для забезпечення більшого рівня задоволеності та досвіду клієнтів стануть застосування ШІ, Інтернету речей, хмарних технологій тощо для покращення клієнтського досвіду, полегшення функціонального використання тощо.