КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ ЯК КЛЮЧ ДО ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЇ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Майстренко, Ольга; Васюк, Вадим (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається еволюція підходів до управління персоналом – від адміністративно-бюрократичних моделей до сучасного стратегічного управління людськими ресурсами, що ґрунтується на компетентнісному підході. Окрему увагу приділено трансформації функцій HR-менеджменту в умовах глобальних криз, війни, нестабільності та динамічних змін на ринку праці. Компетентнісний підхід визначається як міждисциплінарна управлінська стратегія, що поєднує освітні, поведінкові та організаційні компоненти для формування ефективного кадрового потенціалу. Проаналізовано сутність поняття компетентності як інтегральної характеристики працівника, яка включає не лише знання, уміння та навички, а й особистісні риси, мотивацію, адаптивність, відповідальність і здатність до саморозвитку. У межах порівняльного аналізу подано морфологічну таблицю визначень понять «компетенція» та «компетентність» за українськими та зарубіжними науковцями. Визначено, що, попри різноманітність трактувань, дослідники одностайно визнають компетентність основою ефективної професійної діяльності. У роботі розкрито прикладні можливості компетентнісного підходу у стратегічному управлінні персоналом, зокрема у формуванні HR-стратегій, системи оцінювання, плануванні навчання, розвитку персоналу та управлінні змінами. Представлено авторську графічну схему структури компетентнісного підходу, яка візуалізує взаємозв’язки між знаннями, уміннями, мотивацією, поведінкою працівника та досягненням стратегічних результатів. Підкреслено важливість його впровадження для підвищення гнучкості, стійкості, інноваційності та конкурентоспроможності організації. Компетентнісний підхід розглядається як ефективний інструмент сучасного HR-інжинірингу, що сприяє узгодженню потреб організації з потенціалом персоналу. Також наголошено на необхідності адаптації компетентнісних моделей до галузевої специфіки та контексту конкретного підприємства. Результати дослідження можуть бути використані як теоретична й практична основа для вдосконалення управлінських процесів у сфері персоналу.