СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ БУДІВЕЛЬНИМИ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИМИ КОМПАНІЯМИ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - Романенко, Олеся (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена стратегічному управлінню будівельними девелоперськими компаніями в умовах сучасної динаміки та викликів, що є особливо актуальним для України. Розглянуто вплив політичної нестабільності, законодавчих змін, економічних обмежень та воєнного стану на будівельний сектор. Проведено порівняльний аналіз українського та міжнародного досвіду, виявлено спільні риси та суттєві відмінності в підходах до формування та реалізації стратегій. Визначено, що для українських девелоперів стратегічне управління насамперед стосується виживання та адаптації. Описано інноваційні підходи, такі як PropTech, Agile методології, інновації бізнес-моделей та стратегія клієнтського досвіду, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності. Запропоновано рекомендації щодо адаптації світових практик до українських реалій.