РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ СИНЕРГЕТИЧНОГО ПАРТНЕРСТВА: ДОСВІД ЄС ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОСИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНСЬКИХ СХІДНИХ І ПІВДЕННИХ РЕГІОНАХ - Булгакова, Ольга (Економіка та суспільство, 2025)
Проаналізовано можливості програм ЄС «Горизонт Європа» та «Цифрова Європа» для відновлення екосистеми інноваційного МСП у східних і південних регіонах України через призму Харківської, Дніпропетровської та Одеської областей. Досліджено генезис цього сектору після набуття Україною незалежності, причини його концентрації на зазначених територіях, ключове національне законодавство щодо шляхів цифрової трансформації. Обґрунтовано вибір розглянутих областей за потенціалом їхньої підприємницької інноватизації в ІТ- та агросекторі. Проведено кейс-аналіз можливостей для їхніх МСП в цих галузях в рамках «Горизонт Європа» та «Цифрова Європа». Визначено провідні напрями синергетичного партнерства «Україна-ЄС» у контексті проблематики: робототехнічне устаткування для розмінування, всіх циклів виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, альтернативні автоматизовані логістичні платформи.