ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТОК ТУРИЗМУ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ - Жадько, Оксана (Економіка та суспільство, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальні засади сталого розвитку туризму природоохоронних територій, який передбачає узгодження екологічних, соціальних, економічних та управлінських інтересів. Визначено стратегічні орієнтири сталого розвитку туризму, до яких віднесено: диверсифікація туристичних продуктів, підтримка малого бізнесу, зелена сертифікація, розвиток екоосвіти, цифровізація та міжсекторальна співпраця. Представлено концептуальну модель сталого розвитку туризму, що базується на взаємодії складових: довкілля, соціуму, економіки та інституцій. Запропоновано інструментарій розбудови туристично-рекреаційного потенціалу, згрупований за п’ятьма напрямами. Практична цінність дослідження полягає у можливості застосування результатів для розробки стратегій регіонального туризму, удосконалення управління та активізації участі громад.