БІОФІЛЬНИЙ ДИЗАЙН ЯК СТРАТЕГІЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Мендела, Ірина; Мендела, Євгенія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається біофільний дизайн як ефективна стратегія сталого розвитку у готельно-ресторанному бізнесі, яка передбачає інтеграцію природних елементів у архітектурне та інтер’єрне середовище для покращення фізичного, психоемоційного та економічного стану закладів. Проаналізовано міжнародний досвід застосування біофільних рішень, що сприяють підвищенню комфорту гостей, енергоефективності будівель та конкурентоспроможності підприємств. Запропоновано інтегровану економічну модель, яка дозволяє кількісно оцінити вплив біофільного дизайну на фінансові показники, поведінкові реакції клієнтів та екологічну сталість бізнесу. Визначено, що в Україні застосування біофільного дизайну залишається фрагментарним і часто обмежується декоративними аспектами, що знижує його стратегічну цінність. Стаття підкреслює важливість розробки практичних інструментів для управлінського аналізу і прийняття рішень, а також необхідність проведення подальших емпіричних досліджень для адаптації моделі до різних форматів готельно-ресторанних закладів.