МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ, АНАЛІЗ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ - Рожко, Олександр; Желнов, Борис (Економіка та суспільство, 2025)
Результати проведеного дослідження засвідчили, що сучасна система митно-тарифного регулювання в Україні функціонує в умовах посилення невизначеності, зумовленої поєднанням воєнних загроз, макроекономічної турбулентності та нормативно-інституційної нестабільності. Аналіз динаміки надходжень митних платежів до державного бюджету у 2010-2025 рр. виявив, що хоча абсолютні обсяги надходжень демонструють тенденцію до зростання, це зростання є нерівномірним і чутливим до таких чинників, як структура імпорту, валютний курс, кон’юнктура світових цін та обсяг наданих пільг. Систематизація та класифікація інструментів митного регулювання дозволила сформувати багатовимірну матрицю їх оцінювання. SWOT-аналіз чинної системи митно-тарифного регулювання виявив як наявні внутрішні переваги (наявність правового поля, цифрові елементи митного адміністрування, інтеграція до міжнародних угод), так і численні загрози: фіскалізація митної функції, слабка прозорість пільг, фрагментарність інституційної архітектури, цифрові розриви, вразливість до політичних впливів.