МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ - Демурджан, Юлія (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методичні засади оцінки ефективності реалізації стратегій розвитку підприємств альтернативної енергетики. Запропоновано інтегрований підхід до формування системи стратегічних індикаторів та механізмів їх оцінювання, який враховує специфіку галузі, динаміку зовнішнього середовища, регуляторні зміни та інноваційний потенціал підприємств. Проблема стратегічного управління підприємствами в умовах енергетичного переходу є надзвичайно актуальною, зважаючи на глобальні виклики кліматичних змін, посилення вимог до декарбонізації та нестабільність традиційних енергетичних ринків. Попри наявність численних підходів до оцінки ефективності управлінських рішень, специфіка функціонування підприємств галузі альтернативної енергетики обумовлює потребу в удосконаленні методичних підходів, які б враховували екологічну, інноваційну та соціальну складові стратегічного розвитку. У цих умовах підприємства альтернативної енергетики мають не лише формувати інноваційні стратегії розвитку, а й ефективно їх реалізовувати, що вимагає створення дієвих інструментів стратегічної оцінки. Проведено апробацію методики на прикладі підприємств вітчизняного ринку.