МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В СФЕРІ ТУРИЗМУ: ТРАНСФЕР МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ В УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Демко, Валентина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження механізмів управління якістю в туризмі з акцентом на трансфер провідного міжнародного досвіду в українські реалії. Обґрунтовано актуальність проблеми підвищення якості туристичних послуг в умовах глобальної конкуренції та динамічних змін ринкового середовища. Розкрито ефективні інструменти інституційного та нормативного регулювання, сертифікації, аудиту, професійної підготовки кадрів, що забезпечують сталість і конкурентоспроможність туристичних послуг. Проаналізовано сучасний стан системи управління якістю в туристичній сфері України. Визначено ключові бар’єри інтеграції – фрагментарність регулювання, обмежена участь суб’єктів галузі в системах добровільної сертифікації, відсутність національної системи оцінки якості турпродукту. Ідентифіковано релевантні інструменти, що можуть бути імплементовані в Україні з урахуванням локальних умов функціонування туристичних підприємств. У результаті дослідження запропоновано аналітичну типологію моделей забезпечення якості, адаптовану до українських реалій, та охарактеризовано їх порівняльні характеристики.