ОСОБЛИВОСТІ ПОДАТКОВИХ ДЕВІАЦІЙ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ - Ярошевич, Ярослав (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено особливості податкових девіацій великих платників податків, їхні причини, форми прояву та наслідки для економіки. Визначено, що податкові девіації є комплексним явищем, зумовленим економічними, правовими та поведінковими факторами, а також особливостями корпоративної культури великих підприємств. У процесі дослідження було встановлено, що основними формами податкових девіацій є ухилення від оподаткування, маніпулятивне трансфертне ціноутворення, зловживання податковими пільгами та використання офшорних юрисдикцій. Це призводить до значних втрат державного бюджету, порушення конкурентного середовища та нерівномірного розподілу податкового навантаження. Приділено увагу міжнародним ініціативам щодо боротьби з податковими девіаціями, зокрема впровадженню Плану дій BEPS, автоматичному обміну податковою інформацією та гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами. Проведений аналіз свідчить, що ефективна протидія податковим девіаціям можлива за рахунок вдосконалення податкового адміністрування, посилення аналітичного контролю, автоматизації податкового моніторингу та підвищення рівня податкової культури серед великих платників. Практичне значення дослідження полягає в обґрунтуванні необхідності комплексних реформ у сфері податкової політики, що сприятимуть зниженню рівня податкових девіацій та забезпеченню фінансової стабільності держави. Отримані результати можуть бути використані для розробки заходів з оптимізації податкового адміністрування, покращення контролю за трансфертним ціноутворенням та підвищення прозорості податкової системи.