МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ БАЛАНСУ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ ТА ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Левковська, Тетяна (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається сучасний стан ринку праці України в умовах відкритої збройної агресії, масової трудової міграції, цифровізації та деструктуризації економіки. Встановлено, що існуючі методи аналізу є недостатніми для повноцінного прогнозування динаміки зайнятості. З огляду на це, пропонується математична модель балансування попиту та пропозиції на ринку праці, яка враховує такі фактори, як рівень цифровізації економіки, частка жінок у робочій силі та частка неформальної зайнятості. Модель базується на функціях попиту та пропозиції робочої сили з урахуванням динаміки часу, а також впливу структурних змін у соціально-економічному середовищі. Розрахунки проведено на період 2025–2030 років, побудовано прогнозні значення та визначено дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Отримані результати дають змогу оцінити рівноважний стан ринку праці та розробити сценарії подальшого розвитку з урахуванням державної політики, спрямованої на збереження та розширення трудового потенціалу країни.