ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - Десятнюк, Оксана; Ластовицький, Вадим (Економіка та суспільство, 2025)
Дослідження присвячено комплексному аналізу систем фінансування закладів професійно-технічної освіти в Україні та провідних країнах Європейського Союзу. Обґрунтовано теоретичні засади, сутність, методи та особливості фінансового забезпечення підготовки кваліфікованих робітників у сучасних економічних умовах. Розглянуто ключові інституційно-правові аспекти регулювання фінансових потоків у цій сфері. На основі статистичних даних виявлено основні тенденції фінансового забезпечення закладів професійно-технічної освіти, зокрема залежність від бюджетних асигнувань, ресурсів місцевих бюджетів після децентралізації та інших джерел (власні надходження, кошти стейкхолдерів). Проведено порівняльний аналіз моделей фінансування, включаючи дуальні системи, державні гранти, участь бізнесу та регіональні фонди в країнах Європейського Союзу. Ідентифіковано ключові виклики системи фінансування професійної освіти в Україні та запропоновано рекомендації щодо її вдосконалення з урахуванням позитивного європейського досвіду, зокрема щодо диверсифікації джерел фінансування та посилення співпраці з роботодавцями.