АДАПТИВНА МОДЕЛЬ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПРОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ У ТЕХНІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ НА РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ - Клімов, Максим (Економіка та суспільство, 2025)
У статті представлено адаптивну модель маркетингової стратегії просування інновацій у технічних університетах України на ринку освітніх послуг. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційного просування освітніх програм до системного маркетингу інноваційних продуктів університету – стартапів, патентів, R&D-розробок. Проведено порівняльний аналіз стратегічних підходів провідних технічних ЗВО України (НТУУ «КПІ», НТУ «ХПІ», Львівська політехніка), що виявив слабкі місця у використанні інструментів позиціонування та комунікації інноваційної цінності. Запропонована модель поєднує класичні інструменти STP, 7P і KPI із сучасними підходами до сегментування, інфлюенсерського просування, партнерства з бізнесом. Особливу увагу приділено адаптації до українських реалій – демографічної кризи, післявоєнного відновлення та цифрової трансформації вищої освіти. Результати можуть бути застосовані для посилення ролі університетів у формуванні національного інтелектуального капіталу.