ФОРМУВАННЯ ПРОГРАМ СЕРВІСНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ СПОЖИВАЧІВ: ТЕОРЕТИЧНІ, СТРАТЕГІЧНІ ТА ОПЕРАЦІЙНІ АСПЕКТИ - Служенко, Андрій; Крижанівська, Марина (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема розробки ефективних програм сервісного обслуговування в сучасній діяльності підприємств. Дослідження здійснено на основі комплексного аналізу теоретичних концепцій та практичних підходів до управління якістю логістичного сервісу. Ключовим результатом роботи є розроблення інтегрованого підходу до управління логістичним сервісом, який синтезує операційні, комунікаційні та психологічні компоненти обслуговування. Запропонована методика комплексної оцінки якості сервісу включає традиційні кількісні показники ефективності логістичних операцій та інноваційні інструменти вимірювання якісних характеристик, таких як рівень емпатії персоналу, ефективність міжособистісної комунікації та здатність до персоналізованого підходу. Результати дослідження створюють методологічну основу для підвищення конкурентоспроможності підприємств через системне вдосконалення сервісного обслуговування та формування стійких конкурентних переваг у сфері клієнтського сервісу.