ІННОВАЦІЙНО-ОРГАНІЗАЦІЙНА ТА КОМУНІКАТИВНО-ЕКОНОМІЧНА ПАРАДИГМА УПРАВЛІННЯ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ БАЗИС РОЗВИТКУ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОЇ КОМПАНІЇ - Михалко, Анастасія; Кубанов, Руслан; Макатьора, Дмитро (Економіка та суспільство, 2025)
У статті обґрунтовано інноваційно-організаційну та комунікативно-економічну парадигму управління як методологічну основу трансформації архітектурно-будівельної компанії в умовах сталого просторового оновлення. Запропонована парадигма виступає як цілісна управлінська модель, що поєднує цифрові технології, адаптивні організаційні практики, ціннісно-орієнтоване управління та соціально відповідальну взаємодію зі стейкхолдерами. Теоретичний каркас дослідження сформовано на основі аналізу актуальних наукових джерел (Scopus, Web of Science), що підтверджують зростання ролі цифрової трансформації (BIM, IoT, AI), м’яких управлінських навичок, ESG-підходів та партнерської співпраці в сучасному будівництві. Концепт базується на семи стратегічних компонентах: інноваційна складова, організаційна гнучкість, комунікативна стратегія, ціннісно-орієнтоване управління, соціальна відповідальність, економічна ефективність та професійна компетентність менеджера. Запропоновано логіку поетапного впровадження кожного з компонентів, що дозволяє забезпечити стійкість трансформацій без організаційного перенавантаження. Послідовність кроків охоплює формування професійної компетентності менеджерів, впровадження інноваційних технологій, розвиток організаційної гнучкості, побудову ефективної комунікативної стратегії, ціннісно-орієнтоване управління, підвищення економічної ефективності та закріплення соціальної відповідальності. Такий підхід забезпечує стійке засвоєння змін, сприяє ефективній трансформації організації, підвищує її конкурентоспроможність і формує позитивне позиціонування на ринку як відповідального й інноваційного гравця. Впровадження запропонованої парадигми сприяє формуванню інтегрованої системи управління, яка здатна оперативно реагувати на виклики ринку та зміни у зовнішньому середовищі. Таким чином, запропонована модель є не лише інструментом модернізації, а й фундаментом для довгострокового успіху та лідерства на ринку архітектурно-будівельних послуг.